zupnija
Kaj je KARITAS?
Beseda KARITAS pomeni dobrodelnost in ljubezen do bližnjega. V Sloveniji KARITAS poznamo kot katoliško dobrodelno organizacijo, ki je bila ustanovljena po demokratičnih spremembah v letu 1990 kot Slovenska Karitas. V istem letu je bila ustanovljena Škofijska Karitas Maribor. Tudi v naši župniji smo na pobudo župnika ustanovili Župnijsko Karitas.
Kdo so sodelavci karitas?
V skupini se povezujemo tisti, ki smo pripravljeni pomagati sočloveku z opogumljajočo in tolažilno besedo, s svojimi dejanji in s podaritvijo svojega časa.
Na začetku delovanja nismo imeli veliko znanja, imeli pa smo veliko dobre volje, da smo z vso vnemo pričeli z delom. Z leti so prihajale tudi izkušnje, znanje se je bogatilo, razne stiske ljudi pa so postajale vse pogostejše in tudi vse večje.
Delo karitas v župniji:
  • V župniji konkretno izvajamo skrb za osamljene, ostarele in bolne z rednimi ali občasnimi obiski. Imamo seznam potrebnih. Organiziramo obisk duhovnika za zakramente na domu. Pripravimo srečanje za stare in bolne za binkošti.
  • Sodelavke obiskujemo varovance v domu za starejše. Pri starejših in bolnih lahko gre za osamljenost in pomanjkanje druženja.
  • Načrtujemo in izvajamo dobrodelne akcije in nabirke. V ta namen pripravljamo obvestila, plakate, delimo položnice za dobrodelnost, sodelujemo pri dobrodelnih koncertih, pri izdelavi in prodaji svojih izdelkov (peciva, voščilnic).
  • Skrbimo za delovanje same Karitas, za njeno delo in spodbujamo javno mnenje v duhu socialnega nauka Cerkve.
  • Povezujemo in spremljamo programe Škofijske Karitas in z njimi seznanjamo domače župljane. Ob tednu Karitas navdušujemo za romanje na Ponikvo in dobrodelni koncert Klic dobrote ter se ga tudi udeležimo.
Glavno skrb pri delu pa seveda posvečamo družinam, otrokom in starejšim.