zupnija

Francijo, Španijo in Portugalsko

Župnija Št. Ilj pod Turjakom in Aritours vas vabita na romanje v

LURD, FATIMA in SANTIAGO DE COMPOSTELA

Lurd in Fatima sta zagotovo eni najbolj priljubljenih Marijinih božjih poti, saj se je tukaj po Mariji nebo dotaknilo zemlje takrat, ko se je prikazala majhnim, nevednim otrokom. Mir, spreobrnitev, molitev za grešnike ,… so bila Marijina sporočila. Najstarejša evropska božja pot pa vodi v Santiago de Compostela, na grob apostola sv. Jakoba Starejšega, kamor so v preteklosti radi romali peš tudi naši predniki.

9. do 16. junij 2018 duhovno vodstvo: župnik g. Tine Tajnik

fatimasv. Jakoblurd

1. dan: sobota, 9. junij

Šentilj pod Turjakom – letališče – Lizbona – Fatima (Portugalska)

Odhod avtobusa iz dogovorjenih krajev. Vožnja do enega od bljižnjih letališč in polet letala v Lizbono. Po pristanku v LIZBONI si, v kolikor bo čas dopuščal, med krožno vožnjo ogledamo glavne znamenitosti portugalske prestolnice: srednjeveška trdnjava sv. Jurija, mestni predel Belem, ki je bil zgrajen v zlatem obdobju Portugalcev, ko so le ti odkrivali svet, stolp Belem in spomenik odkriteljem novega sveta, samostan dos Jeronimos, občudujemo lahko enega najdaljših mostov na svetu čez reko Tejo, … Ogled Lizbone je odvisen od ure pristanka letala. Sledi vožnja v Fatimo, eno najbolj priljubljenih romarskih središč. Večerja in nočitev v hotelu.

2. dan: nedelja, 10. junij Fatima – Aljustrel – Batalha – Nazaré – Fatima

Maša. Leta 1917 je Marija v Fatimi preko treh revnih pastirčkov Lucije, Hijacinte in Frančiška sporočila ljudem naj molijo za mir in spreobrnitev grešnikov. Obiščemo svete kraje: kapelo prikazovanj, baziliko z grobovi vidcev, trg Esplanade in novo cerkev, ki jo je s čudovitimi mozaiki okrasil jezuit p. Marko Rupnik. Opravimo tudi križev pot, ki vodi iz Fatime skozi oljčni nasad do bližnje vasice ALJUSTREL, kjer si ogledamo rojstni hiši Marijinih izbrancev. Kosilo. Popoldanski izlet v BATALHO do znamenitega samostana Santa Maria da Vitoria, ki sodi med najlepše spomenike portugalske gotske manuelinske umetnosti. Še postanek v slikoviti ribiški vasici NAZARÉob peščeni obali atlantskega oceana, vrnitev v Fatimo, večerja in sodelovanje v procesiji z lučkami, ki jo vsak večer pripravljajo Mariji v čast. Nočitev.

3. dan: ponedeljek, 11. junij

Fatima – Porto – Bom Jesus do Monte – Santiago de Compostela

Po zajtrku zapustimo Fatimo in se odpeljemo proti severu. Ustavimo se v PORTU, drugem največjem mestu na Portugalskem. Med sprehodom po ozkih slikovitih ulicah mestnega središča si ogledamo katedralo iz 12. stol., borzno palačo, stolp Clerigos in v eni izmed več kot osemdeset vinskih kleti preizkusimo najbolj znamenito vino »Portovec«. Naslednji postanek namenimo obisku portugalskega narodnega romarskega svetišča BOM JESUS DO MONTE v bližini Brage. Okolico bazilike, kjer imamo tudi mašo, krasi čudovito baročno stopnišče in nasadi cvetja. Sledi vožnja v Španijo do SANTIAGA DE COMPOSTELE. Večerja in nočitev v hotelu.

4. dan: torek, 12. junij Santiago de Compostela – Leon (Španija)

Od 10. stol. naprej je mesto apostola sv. Jakoba Starejšega - SANTIAGO DE COMPOSTELA znamenita božja pot, kamor so v davni preteklosti romali naši predniki. Številni popotniki prihajajo v današnjem času v vedno večjem številu peš po poti »El Camino«. Ogled katedrale s svetnikovim grobom, ki jo krasi lepa baročna fasada in bogata notranjost. Med sprehodom po okoliških trgih občudujemo lepe palače, mestno hišo, škofijsko palačoGelmirez, … Maša in nato vožnja po slikoviti Galiciji do starodavnega mesta LEON, ki je bilo v 11. stol. prestolnica današnje Španije. Obiščemo baziliko sv. Izidorja z njegovimi relikvijami in mogočno katedralo, ki jo krasi kar 230 čudovitih barvnih oken. Večerja in nočitev v hotelu.

5. dan: sreda, 13. junij Leon – Burgos – Lurd (Francija)

Zajtrk. Vožnja po pokrajini Tierra del Campos do BURGOSA, ki je bil v času španske državljanske vojne sedež Frankovega režima. Obiščemo največjo mestno znamenitost, čudovito gotsko katedralo iz 13. stol. Vožnjo nadaljujemo skozi mejno pokrajino Baskijo, mimo Bilbaoa in San Sebastiana v Francijo, do največjega Marijinega romarskega središča LURDA. Leta 1858 se je deklici Bernardki Soubirous v lurški votlini prikazala Marija, od takrat naprej se je zgodilo mnogo čudežev in spreobrnjenj. Večerja in nočitev v hotelu. Maša po dogovoru.

6. dan: četrtek, 14. junij Lurd

Po zajtrku in maši dopoldanski čas namenimo obisku lurške votline, Marijinih svetišč, Pijeve podzemne bazilike, Bernardkine rojstne hiše in mestne ječe »cachot«. Po kosilu prosto za kopanje v lurški vodi, vseh koncev sveta v procesiji z lučkami. Nočitev.

7. dan: petek, 15. junij Lurd – Carcassonne – Azurna obala

Zajtrk in slovo od Lurda ter vožnja po pokrajini Languedoc do CARCASSONNA. Krajši postanek namenimo ogledu v Evropinajbolje ohranjenega in z mogočnim dvojnim obzidjem utrjenega mesta. Domačini so mu nadeli ljubkovalno ime »langedoška devica«. Med sprehodom po ozkih mestnih uličicah si ogledamo glavne znamenitosti in si pred odhodom privoščimo še kakšno osvežilno pijačo v eni izmed mnogih privlačnih gostilnic. Nadaljevanje poti skozi Provanso na slovito Azurno obalo kamor prispemo v večernih urah. Večerja in nočitev v hotelu.

8. dan: sobota, 16. junij Azurna obala – Monte Berico – Šentilj pod Turjakom

Po zajtrku vožnja po znameniti »Angleški promenadi« v Nici in nadaljevanje vožnje nad Monakom, odkoder uživamo ob pogledu na knežjo palačo, pristanišče in mondeni Monte Carlo, ki slovi po igralnicah, avtomobilskih dirkah in znamenitih osebnostih, ki se tukaj zbirajo, ... Slovo od Azurne obale in vožnja v Italijo, kjer na griču MONTE BERICO tik nad mestom, stoji mogočna bazilika, slavno Marijino božjepotno svetišče, kamor prihajajo številni romarji. Ko je Mati božja leta 1428 rešila mesto strašne kuge, so ji hvaležni meščani sezidali veličastno gotsko cerkev. Slavni arhitekt Palladio jo je kasneje dal predelati, današnjo obliko pa je dobila v 17. stol. V svetišču je veliko umetnin, največja dragocenost pa je Marijin kip iz 15. stol., ki stoji na glavnem oltarju. Po maši le še vožnja mimo Genove, Brescie in Benetk, v kraje odhoda se vrnemo v poznih večernih urah.

CENA: 849 EUR (45 oseb)

Vsevstopnine, letališke in varnostne pristojbine vključene v ceno!

Za romanje je potrebna veljavna osebna izkaznica ali potni list.

Cena je izračunana novembra 2017.

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, letalski prevoz v ekonomskem razredu, letališke in varnostne pristojbine, avtobusni transfer z letališča v kraje odhoda, cestnine in parkirnine, 2 polna penziona, 5 polpenzionov v hotelih 3* (dvoposteljne sobe, TWC), vse vstopnine po programu, avdio guide sistem (slušalke), strokovno in duhovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možna doplačila: enoposteljna soba 150 EUR.

Način plačila: 100 EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti do konca leta.

Odstopnina: 43 EUR (v primeru dokumentirane višje sile)

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si

Dovoljujemo si možnost, da poletimo iz katerega drugega bližnjega letališča, zaradi morebitnih sprememb ali ugodnejše ponudbe prevoza. Letalski prevoznik si pridržuje pravico do spremembe ure poleta. Letališke pristojbine so v pristojnosti odločitve letalskega prevoznika in letališč in odvisne od povišanja varnostnih pristojbin ter pod vplivom podražitve goriva. Točen znesek je znan na dan izdaje letalskih kart, zato se končna cena aranžmaja pred odhodom lahko spremeni.

Dovoljujemo si možnost manjših sprememb programa, vendar ne v škodo njegove vsebine. Pridržujemo si pravico do zvišanja cene, če pride do spremembe v cenah prevozov ali hotelsko gostinskih storitev ali potovanje odpovedati v primeru višje sile ali premajhnega števila prijavljenih.

Prijave se zbirajo na župnišču do zasedbe prostih mest!

Možnost odplačevanja na obroke do konca leta 2018!