KONTAKT
ŽUPNIJA
ŠT. ILJ POD TURJAKOM
Šentilj 43
2382 Mislinja

tel: 02/885 72 90
faks: 02/885 72 91

župnik Tine Tajnik
GSM: 041 654 871
MULTIMEDIJA
ŽUPNIJSKI KOLEDAR
OBISK STRANI
mod_vvisit_counterDanes73
mod_vvisit_counterVčeraj202
mod_vvisit_counterTa teden708
mod_vvisit_counterTa mesec4766
mod_vvisit_counterVsi350513

SREČANJE VSEH BIRMANCEV IZ MARIBORSKE NADŠKOFIJE

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-1/c0.1.200.200/p200x200/12106981_1109032119121785_4610157933870366174_n.jpg?oh=6b82a20fdae0ebcc509aa90f370bdcf1&oe=58C05B63
There was a problem loading image https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-1/c0.1.200.200/p200x200/12106981_1109032119121785_4610157933870366174_n.jpg?oh=6b82a20fdae0ebcc509aa90f370bdcf1&oe=58C05B63

 birmanci16007 alt  2016-11-05 08.49.29 

V soboto, 5. novembra, smo se vsi letošnji birmanci župnije Šentilj po Turjakom odpravili na skupno srečanje birmancev iz 31 župnij. Zgodaj zjutraj smo se z avtobusom odpeljali do Maribora ‒ natančneje do Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška. Tam smo se zbrali v veliki hali, kjer so nas prijazno sprejeli dijaki škofijske gimnazije.

Srečanje smo uradno pričeli s sveto mašo, ki jo je vodil mariborski nadškof Alojzij Cvikl. K dobremu vzdušju je prispevala glasbena skupina Luč, ki smo ji birmanci s petjem priskočili na pomoč in napravili bogoslužje še zanimivejše. Po končani maši smo na oder poklicali svetovnega prvaka v motokrosu, Tima Gajserja, in njegovega očeta, ki ga spremlja na vsako tekmo in s ponosom pove, da zaupa v Boga. Prireditev sta povezovala znana voditelja Darja Gajšek in Matjaž Kosi. Ker smo bili že res lačni, smo pomalicali, za tem pa se je že naše srečanje veselo nadaljevalo.

Bili smo razdeljeni v različne delavnice. Sama sem se udeležila filmske delavnice, kjer je bilo res zanimivo in  poučno. Predstavili so nam različne filme, ki pa jih je povezoval skupni fokus motiv o Jezusu; skupaj smo se pogovorili o njih ter izrazili/nanizali/izpostavili/predstavili svoje ideje. Na delavnicah smo imeli še posebej dobro priložnost, da smo se lahko spoznali in povezali z birmanci z drugih župnij.

Pogovor s Timom Gajserjem je vodil novinar iz radia Ognjišče, Jure Sešek. Bilo je zares vredno poslušanja, saj je Tim opisal, kako pred vsako tekmo moli, se Bogu zahvali in mu popolnoma zaupa, čemur tudi pripisuje del svojega uspeha. Mislim, da je to navdihnilo vse nas, še posebej fante in navdušence motokrosa.birmanci16003

Po pogovoru s Timom smo si z župnijami izmenjali sveče. Naša župnija je z izmenjavo sveče postala pobratena s sosednjo župnijo Dolič. V izraz prijateljstva in povezanosti, bomo zanje molili.

Za konec smo vsi skupaj veselo zapeli, se fotografirali ter poslovili.

Mislim, da smo se imeli zelo lepo, se veliko naučili ter še pobližje spoznali.

 

Neža Tovšak, birmanka

 birmanci16021

 

SREČANJE BIRMANCEV Z NADŠKOFOM
 
 
 
V soboto, 5. novembra 2016, smo se birmanci naše nadškofije odpravili na srečanje škofijsko gimnazijo v Maribor.
 
Družil sem se s svojimi prijatelji, srečal sem se tudi z drugimi birmanci ter z znanci iz drugih župnij.
 
Tam smo obiskali nadškofa Alojzija Cvikla, prisotna pa sta bila tudi Tim Gajser ter njegov oče.
 
Najprej smo imeli sveto mašo, ki jo je vodil nadškof, kasneje pa smo imeli delavnice, na katere smo se prijavili.
 
Jaz sem se udeležil filmske delavnice, kjer smo govorili o tem, kako je lahko tudi v filmih prisotna verska tematika.
 
Ko smo končali z delavnicami, je sledil intervju s Timom Gajserjem, kasneje pa tudi z našim nadškofom. birmanci16054
 
Intervju sem z zanimanjem poslušal, saj sem izvedel veliko novih in zanimivih stvari.
 
Zaradi pestrega dogajanja nam ni bilo dolgčas.
 
Maribor smo zapustili polni novih vtisov in bogatejši z novim znanjem.
 
Na  srečanju  mi je bilo prijetno in zelo všeč.
 
Ta izlet sem si vtisnil v spomin in vedno se bom z veseljem  spomnil obiska pri nadškofu.
 
  
Davorin, birmanec

Spremljajte nas na facebook strani

 
 birmanci16006 birmanci16024 birmanci16039
 
 

 

 

 

 

 

MARIJA, MATI USMILJENJA, PROSI ZA NAS

IMG 7281 DxO

Sveto leto usmiljenja se bliža h koncu, v župniji Šentilj pod Turjakom pa so se v nedeljo, 30. 10. 2016, odprla vrata – kot povabilo v nov začetek – hrepenenju po stiku z Bogom in iskanju usmiljenja.

»Vrata« imajo tu dejanski in tematski pomen. Pomična vrata z zamegljenimi stekli odpirajo glavno ladjo cerkve v prostor Marijine kapele, ki je, po več kot desetih letih obnavljanja župnijske cerkve, vendarle dočakala svoj blagoslov. V zahvalo za darove, ki jih smemo prejemati, ter usmiljenje, po katerem smemo stegovati hrepeneča srca, je kapela postala dom Marije, Matere usmiljenja, in pribežališče vsem, ki se jih je dotaknilo globoko sporočilo svetega leta.

Sama izkušnja slovesnosti, pod vodstvom mariborskega nadškofa in metropolita, msgr. Alojzija Cvikla, pa je pridala glavni pečat dnevu, ki je bil izbran za ta poseben in čudovit dogodek. Slovesno sveto mašo je spremljalo tako zborovsko kot ljudsko petje, v cerkvi pa je ostalo le malo prostih sedežev. Če je bilo pred blagoslovom med verniki še moč opaziti rahlo vznemirjenje, je bilo kmalu po začetku dogajanja zaznati veliko spremembo vzdušja. Ko je solistka na koru je zapela Avemarijo, je nad nas je leglo nekaj, kar bi lahko opisala kot mir in spoštljivost, kot globok stik vsakega posameznika s sabo in presežnim … pesem se je dotaknila srca … Ta gospa na skrivnem  briše solze, oni gospod za trenutek zapre oči … jaz pa v trenutku, ki sem mu priča, prepoznam nekaj več – čudovito spokojnost, ljubezen, tolažbo in upanje – vse skupaj, zlito v eno.

IMG 7307 DxO

 

Po končani sveti maši se je slavje nadaljevalo pred cerkvijo. Verniki so se ob pecivu in pijači ujeli  v sproščene pogovore, lepa nedelja je veselemu druženju še dodatno postregla s soncem, sama pa sem stopila nazaj v kapelo.

Tiho vstopim … in gledam. Res, gospod Jože Marinko se je ob zasnovi kapele več kot izkazal. Na sredini glavne stene je lesen križ, pred njim stojita oltarna miza in ambon. To, pa nove klopi – vse je narejeno iz hrastovine. Levo od križa je nov tabernakelj, na desni strani pa je v steni vdolbina, kjer stoji kip – obžarjen z lučmi, zelo lepa in mila podoba Božje matere Marije.

V kapeli nisem sama. Tudi nekaj drugih vernikov v tihi molitvi Mariji predaja svoje bolečine, želje in zahvale. V popolni tišini iščejo tolažbe in stika. Pogled na celotno sliko se me dotakne. Tu je križ, Marijin kip, verniki … Čeprav je kapela moderno urejena, pogled na vse to vendarle izžareva preprostost in spokoj. Verniki, ki jih objame moj pogled, se zdijo pomirjeni. Prisotno je občutje nečesa, kar nas presega in razpira roke v objem, ko v hrepenenju po tolažbi, pomoči, zahvali … dvignemo pogled. Vabi nas, da se v tem hrepenenju v vrvežu vsakdanjika kdaj pa kdaj le ustavimo in sklenemo roke, rekoč:

»Marija, Mati usmiljenja, prosi za nas.«

Metka Pajer

IMG 7320 DxO

 

fotogalerija Jožko Tasič

 


 

 

 

VSI SVETI

 svi-sveti

ah, to naše življenje,
ki je in ga ni.

Le ždenje in zrenje
času v obraz
in nezadržno hitenje,
kot je vsemu ukaz, 

od pušče v zelenje,
od luči do teme,
ali, po Kristu, v vstajenje,
iz niča v vse.                                    

(Tone Pavček, Življenje, zbirka Darovi, 2005)

PASTIRSKO-PISMO-O-KRŠČANSKEM-POGREBU.pdf

 

 


 

 

 

BLAGOSLOV MARIJINE KAPELE V ŽUPNIJSKI CERKVI

 

2016-10-25 13.04.49

 

VABILO 

 

MARIJINA KAPELA

 

 

2016-10-25 13.07.11

 

 

ZAHVALNA PLANINSKA MAŠA NA KOPAH

   2016-09-21 15.23.00

V nedeljo, 2. oktobra 2016, smo planinci PD Mislinja in župnija Šentilj pod Turjakom ob 25. obletnici samostojnosti naše domovine in 25. obletnici postavitve križa na najvišjem vrhu Pohorja na Črnem vrhu pripravili zahvalno planinsko mašo, ki jo je na povabilo našega župnika Tineta Tajnika daroval nadškof msgr. Stanislav Zore.

Dobrodošlico so mu zaželeli predsednik PD MISLINJA Ivan Arko, predstavnik občine Ivo Mencinger, predstavnik PZS Mirko Tovšak in še posebej domači župnik Tine Tajnik.

Zaradi slabega vremena je bila maša v dvorani Centra Kope. Na začetku bogoslužja je g. nadškof  opravil blagoslov na novo postavljenega zavetišča - škorjanke.

V pridigi nas je g. nadškof nagovoril, kako pomembno je ohranjati dediščino naših prednikov in da tudi sami dodamo svoj delež pri ohranjanju identitete slovenskega naroda. V nagovoru nam je za prispodobo dal murvino drevo, katero le zaradi močnih korenin preživi več stoletij. Poudaril je, kako pomembno je, da se v nas porodijo ideje za ustvarjanje, da se te ideje uresničijo in da se te storitve ohranjajo za naslednje rodove.

Mi planinci pa smo se Bogu zahvalili za vso bogastvo, ki ga imamo v naravnih lepotah naše domovine in da bi ga znali varovati. Zahvalili smo se tudi za vse srečno prehojene poti in se še naprej priporočili za Božje varstvo.

Pred zahvalno pesmijo se je predsednik PD Mislinja zahvalil g. nadškofu in župniku za darovano mašo. Obema je za zahvalo podelil miniaturni skulpturi križa, ki stoji na Črnem vrhu. Še posebej pa se je zahvalil avtorju križa Lojzetu Pogorevcu, dr. med., ki je pred 25 leti ta križ iz železa umetniško oblikoval in izdelal na pobudo Tineta Tajnika. Ta križ pa ne predstavlja samo Božje znamenje, temveč je tudi simbol našega planinskega društva in spomin na osamosvojitev Slovenije.

Bogoslužje so popestrili pevci kvinteta Pojoči gorniki.

Po slovesni maši so člani PD poskrbeli za pogostitev in prijetno druženje številnih udeležencev od blizu in daleč.

Ana Perše

2016-09-21 15.10.06

ogled fotografij na PD Mislinja

 

 

 
VREME
MISLINJA
E - POŠTA
1000 preostalih znakov

CAPTCHA ImageReload Image


"Klinkite na krogec in prepišite kodo."